Trænings vejledning – restitution

Restitution er lige så vigtigt som at træne hårdt. Glemmer du at restituere vil du opleve at kroppen bliver træt og i værste tilfælde vil ende med at komme i overtræning.
Restitution er både –

  • Midt i en interval
  • Mellem to intervaller
  • Mellem to træningspas

Nogle kan have svært ved at restituere under træningen, imellem intervallerne eller generelt på en træningstur. Det er vigtigt at man imellem intervallerne, hvor kroppen skal komme sig så den er klar til næste interval, slapper af. Det vil sige at man ikke kæmper for at holde farten over 30 km/t, så gennemsnittet ikke falder.
Samme gælder mellem intervallerne, hvor ro og restitution er vigtig. Får man ikke hvilet helt ud, risikere man kun at kunne give sig 95% når det tæller, istedet for de 100% der vil gøre intervallen mere effektiv.
Så når du træner intervaller, så glem gennemsnits farten. Den ødelægger mere end den gavner.

Imellem træningpassende er restitution også vigtig. Glemmer du at få stresset af, vil det have negativ effekt på din næste træning.

Fornemmer du en træthed i kroppen, i starten af en træning, og de første to planlagte intervaller mere bliver kørt af pligt. Så drop resten af dem, sæt kæden på lille klinge, og rul resten af turen med kadance 90-100. Det vil som regel sætte kroppen igang med at få syren i benene væk, og du er klar igen næste dag.

Men husk, du bliver ikke god af og have flere restitution-ture, end reelle trænings ture. Restitutions turene gør dig kun go, hvis du er ihærdig og målrettet de dage, du er frisk.