Eger materiale på et cykelhjul – stål eger.

Eger til cykelhjul kan laves af flere forskellige materialer. De kan laves af:

  • Stål
  • Aluminium
  • Titanium
  • Carbon
  • Bambus
  • PBO fiber

Stål eger

Mest brugt er stål eller rustfri stål. Det er det fordi det er det stærkeste materiale du kan lave eger af, til den mest fornuftige pris. Stål har også nogle fantastiske egenskaber. De kan strækkes og dermed gøres tyndere midt på. De kan også laves flade, så de er mere aerodynamiske. Begge behandlinger af stål, har den egenskab at det faktisk gør materialet stærkere.

Stål kan også bukkes og dermed bruges til cykelhjul med en helt almindelige flange, hvor bøjede eger er en nødvendighed (j-bend eger).

Men stål har selvfølgelig også den fordel, at gevind er stærkere når det laves i et materiale som stål, end hvis det laves i et materiale som aluminium eller titanium. Dette gør også at producenter af eger i blandt andet carbon, bruger stål som materiale i den ende af egeren hvor gevindet er.

Det er faktisk også sådan at de hjul som laves med aluminiums eger, er nød til at lave egerne og niplerne 3 gange kraftigere end hvis de laver det i stål. Dette betyder at hullet i fælgen også skal være 3 gange større. Hvilket vil gøre fælgen betydelig svagere end hvis det var med en stål eger. Dette har gjort at dem der bruger aluminiums eger, og brugt nipler der er støbt i fælgen.

High-end hjul med stål eger.

Kigger vi på producenter af high-end hjul, som Zipp, Black Inc, Enve mm, også bruger eger fra producenter som Sapim, der er kendt for at lave kvalitets eger i stål. Udover at det er god kvalitet, så er stål også det stærkeste materiale man kan lave eger af, når vi også snakker stivhed. For når de dyre hjul mærker bruger eger lavet af stål, så er det også fordi det er det materiale der kan spændes hårdest op. Det er jo vigtigt i den tid hvor vi snakker stivhed og watt der skal komme fra benene ud i hjulene.

Men bare fordi det er lavet af stål, behøver det ikke nødvendigvis være god kvalitet. Stål laves i mange forskellige kvaliteter, og forskellen er stor på det svageste stål og det stærkeste stål.

Så når producenter laver eger af stål, er det som regel med nogle af disse bagtanker:

  • Egerne skal laves som J-bend eger, så vi er nød til at bruge stål.
  • Vi vil lave nogle billige eger, som stadig er ok stærke, set i forhold til prisen.
  • Vi vil lave high-end hjul med ekstra stærke eger, og bruger derfor stål af bedste kvalitet.
  • Vi vil lave aero eger, og skal dermed bruge stål som materiale.

Hvad skal du som forbruger så tænke?

Når du køber cykelhjul, om det er til high-end eller bare hjul til almindelig brug, så vil hjul med stål eger altid være at foretrække. Det eneste tidspunkt at stål eger kan have sine udfordringer, er når vi kigger på high-end hjul til forbrugere der vejer +120 kg. Her vil jeg altid foretrække at man køber hjul med fiber eger. De holder generelt til mere.

Vil du vide mere om cykelhjul, kan du trykke på linket her. På den her side kan du læse mere om cykelhjuls opbygning. Fordele og ulemper mm