Elcykel guide

Når du skal ud og købe en elcykel er der få, men vigtige ting, som du skal være opmærksom på. I den her guide gennemgår jeg kort lidt om motorens placering, motorens ydeevne og batteriets størrelse. Samt hvad det har af betydning for dig.

Motorens placering.

Motoren på en elcykel kan være placeret 3 steder. Det er:

 • I forhjulet
 • I baghjulet
 • Mellem pedalarmene (centermotor)

Motorens placering i hjulene er i dag lidt en gammeldags måde at gøre det på. Altså det vil sige at du stadig kan finde nye elcykler til salg, som har en motor placeret i for- eller baghjul. Men det er mest cykler i den billige ende af skalaen. Men hvad er så fordelene og ulemperne, ved placeringen af motoren.

Kigger vi på placeringen i hjulene, er ulemperne helt klart at cyklen køre lidt mere “ujævnt”. Når de er placeret i hjulene vil du mærke en cykel der er meget aggressiv i accelerationen. Dette kan være en ulempe i glat føre, da det kan betyde at hjulet spinner rundt på asfalten og du vælter.

Andre ulemper kan også være at det er mere besværlig at skifte slange og dæk på en cykel med motor i navet på hjulet. Ofte skal du have hjælp fra en fagmand for at udføre opgaven, da det er vigtigt at hjulet monteres korrekt. Det handler især om moment bespænding af hjulbolte.

Af fordele ved motor i hjulene, er der ikke rigtig nogle. Men nok også derfor at det er på vej ud.

Centermotor

Centermotor er helt klart at fortrække. Denne motor kører yderst jævnt og er meget behagelig at cykle med. Den har også på enkelte modeller (bla Bosch), indbygget mulighed for at regulere ydeevne efter hvad kunden ønsker. Alt dette kan gøres via et login på Bosch’s hjemmeside.

Af ulemper kan være at der på enkelte centermotorer er en kraftig motor i (+50 Nm). Disse motorer kan være hårde ved et indvendigt gearnav, og i enkelte tilfælde ødelægge dem. Dette problem kan kun løses med service, minimum hver 6. måned. For den kraftige motor brænder simpelthen fedtet i gearnavet af.

Men dette “problem” kan selvfølgelig også klares ved at du kører mindst muligt med fuld power på motoren, og istedet bruger Eco mode på styringen.

El-motorens kraft

Elmotoren på en elcykel måles i Nm og Watt.

Når vi snakker watt, har du ikke meget at vælge imellem. En elcykel yder enten 250 (alm. elcykel) eller 350 watt (45 km/t speed pedelec) som max. Det er simpelthen måden man har valgt at begrænse cyklerne herhjemme, og som gør at motoren slår fra når du når en bestemt hastighed.

Når vi snakker Nm, så er det motorens kræfter vi her har med at gøre. Her er cykelproducenterne ikke begrænset, her kan de bare give gas. Idag ligger Nm på mellem 30 og 95 Nm. Som skrevet i et andet indlæg, så skal man vælge motorkraft efter de her krav:

 • 30-40 Nm – en elcykel med en motorstørrelse er mest til dig der bruger den i fladt terræn. Det er også til dig, der gerne selv vil yde lidt, og kun ønsker minimal støtte fra motoren af.
 • 40-55 Nm – det er en elcykel til dig, der bruger cyklen rigtig meget i blandet terræn. Du forlanger lidt af din elcykel, og vil gerne at den kan være en stor hjælp når landskabet bliver udfordrende. Denne her motor er god til dig, der gerne vil at cyklen yder den maximale hjælp og gør at du ikke behøver at få sved på panden.
 • 60 Nm -95 Nm – den her motor sidder fortrinsvis på mountainbikes som skal bruges til vilde udfordringer i ekstremt terræn. Køber du en cykel med den her størrelse motor vil du opleve at det fortrinsvis er til cykler med udvendigt gear. Dette skyldes at indvendige nav-gear ikke tåler så stor belastning i Nm.

Batteriet til elcyklen

Hvor stort et batteri skal man vælge? Størrelsen måles i Wh (watt timer), når vi snakker batterier. Så logisk som det kan være, så betyder batteriets størrelse selvfølgelig at du enten kan køre langt eller kort på en opladning. Men man kan ikke lægge en range på hvor langt et batteri kan køre i km, da der er mange ting der spiller ind her.

 • Hvor meget vil du hjælpe til når du cykler med motoren slået til?
 • Hvor meget dæktryk cykler du med?
 • Kører du på ECO mode eller Power mode?
 • Hvor slidt er kæden og tandhjulene?
 • Husker du at bruge gearene? Eller cykler du altid i det tungeste gear?
 • Hvad temperatur er det når du er ude og cykle?
 • Cykler du i medvind eller modvind?
 • Hvad vejer du?
 • ….og meget meget mere.

Som skrevet i et tidl. indlæg, så kan afstanden som en elcykel kan køre på en opladning, ligge på mellem 30 og 200 km. Alt handler om de ting der står lige ovenover her.

Så dit valg af batteri, skal selvfølgelig afhænge af din måde at køre på elcykel, og hvor tit du ønsker at oplade cyklen.