Salt som tilskud under træning og løb

De fleste cykelryttere kender til det, at man lige napper en bar eller en gel i baglommen inden cykelturen. Om det er træning eller løb, gør som regel ikke den store forskel. Men de færreste tager en salt tablet eller noget lignende i baglommen inden de begiver sig ud i naturen. Men faktisk er salt som tilskud under træning og løb, en vigtig del af tilskuddet til din krop, hvis den skal fungere optimalt.

De fleste har sikkert prøvet at få krampe i benene når turen er gået hen og blevet længere end planlagt, eller bare længere end normalt. Eller du er blevet presset til det yderste over en længere distance. Tit og ofte kommer krampen af mangel på salt i kroppen.

Nogle går nemmere i krampe end andre, imens nogle også sveder mere salt ud af kroppen end andre.

Står du foran en stor styrkeprøve. Det kan være et langt cykelløb, eller et cykelevent der varer over flere dage, så kan tilskud af salt være en nødvendighed for at kunne præstere hele vejen.

Jeg har til enkelte cykelløb set ryttere putte salt i deres drikkedunk (dette kan ikke anbefales). Godt nok får du salt når du drikker det der er i dunken, men det smager ikke specielt godt. Der er en del producenter på markedet i dag, der tilbyder tabletter med salt og andre mineraler i. Jeg kan helt klart anbefale dig at bruge en salt tablet hvis :

  • Du har nemt ved at få krampe
  • Du skal ud og køre et langt cykelløb i meget varmt vejr
  • Du skal køre et cykel event der varer over flere dage

Men du kan også få for meget salt. Så lad være med at tage en tablet med til alle træninger. Tag dem med når du ved at du skal ud og præstere noget ud over det sædvanlige, og især hvis det er under højere temperature end du er vant til.

Selv har jeg deltaget i et par motionscykelløb i den varmere del af Europa, hvor distancen lå tæt på de 200 km. Der har jeg hver gang haft stor fordel af brugen af salt tabletter. For at huske at tage dem, har jeg som regel haft en plan i hovedet der hed at jeg efter 80 og 160 km skulle tage en salt tablet. Dette har gjort at jeg har sluppet for den krise hvor kroppen stopper med at fungere, og benene begynder at krampe, bare ved det mindste stigning.