Speedplay pedaler

Speedplay pedaler er noget af det hotteste indenfor pedaler til racerfolket. Hvor alle andre modeller kun har 1 side at kunne “klikke” i,  har speedplay lavet et system hvor det er muligt at klikke i på begge sider af pedalen. Dette giver rytteren en unik mulighed for at have et sæt pedaler på cyklen, hvor det ikke er en nødvendighed at skulle “lede” efter pedalen, når man har været klikket ud af den. Vi vil her i indlægget prøve at fortælle lidt om de fleste modeller fra Speedplay, for der er rigtig mange. Speedplay pedalen er opbygget med en aksel, som fås i nogle forskellige materialer. Den fås i –

  • Rustfrit stål
  • Titanium

Det er faktisk det eneste som er forskellen på de forskellige pedaler. For selve klampen er faktisk den samme på alle modeller.

Det der også gør speedplay til en unik pedal, er også justering mulighederne for pedalen. Speedplay har lavet et system, hvor du ved hjælp af 2 små skruer på klampen, helt selv kan bestemme hvor meget “frigang” du skal have i hver pedal. Eller for den sags skyld, hvilken vinkel din sko skal have i forhold til pedalen.

Sidenhen er speedplay også kommet med en model de kalder “pavé”. Denne model fåes både i både –

  • Rustfrit stål
  • Titanium

Modellen har et lidt andet udseende end den første model. Nu har man fjernet en del af pedalen for at optimere vægten, Ja for dem hvor de små gram tæller, vil det helt sikkert kunne betale sig.

Zero Aero

Et af de nye modeller fra Speedplay er deres Zero Aero model. Som du kan læse ud af navnet, handler det her om aerodynamik. Hvor meget aerodynamik kan man så få ud af en klampe+pedal? Nok ikke det vilde, men når vi i forvejen er nede og måle ting i sekunder og hundrededele, hvorfor så ikke få det sidste med fra pedalen.

Zero Aero modellen kan købes både med rustfri stål aksel og med titaniums aksel. Forskellen på de 2 aksler skal fortrinsvis findes i vægten. Vægten på dem er –

  • Stainless – 210 gram for et sæt
  • Titanium – 158 gram for et sæt

Vægten på klamperne, variere også efter om det er en klampe til 3 eller 4 huls system på skoen. Vægten er –

  • 4 huls system – 84 gram
  • 3 huls sytem – 130 gram

Zero Aero pedaler er ikke compatible med Speedplay Ultra Light Action og X-Series klamper. Zero Aero klamper er ikke compatible med Ultra Light Action og X-Series pedaler.

Vedligeholdelse

Speedplay pedaler er et af de pedaler der er mulige, men også nødvendige at vedligeholde. Men det er nemt, og det giver en del længere holdbarhed. Som mekaniker, har jeg den mening at det er bedst helt at tage pedalen af akslen. Så kan man lige rengøre akslen for skidt, og tjekke om nålelejerne er ok. Derefter kan du smøre fedt på lejerne og samle pedalen igen. Eneste vigtige ting jeg lige skal sige her. DET ER VIGTIGT AT DU SPÆNDER SKRUERNE GODT IGEN…. ellers risikere du at pedalen selv skruer sig af akslen, når du er ude og cykle.

Intervallerne på vedligeholdelse af lejerne, vil jeg umiddelbart sige ligger på omkring hver 2000 km.

Vores erfaring

Vores erfaring med Speedplay pedaler til race er super. Vi har før både prøvet Shimano pedaler, Look pedaler, Time pedaler m.fl. Vores erfaring med speedplay, set i forhold til andre pedaler er fantastisk. Det er ikke kun muligheden for at bruge 2 sider på pedalen der tiltaler os. Det er også justerings muligheden der er med skoene. Muligheden for at lave en individuel “frigang” til hver pedal, efter hvor meget frigang du ønsker. Der er helt klart også en følelse af en større trædeflade, som helt sikkert skyldes klampernes udformning.