Shimano Steps Elmotor til elcykler

Shimano har nu lanceret deres egen motor og batteri til elcykler. Dette system har de valgt at kalde Shimano Steps. Shimano steps motor er monteret til kranken, og giver dermed en mere normal kørsel, end en motor der er placeret ude i hjulene.

De fleste cykler monteret med steps motor er med mekanisk gearskift. Det vil sige et almindeligt nexus eller alphine gearnav. Resten er monteret med elektronisk gearskift.

Når du køber en elcykel, er det især vigtigt du ved hvordan du skal “behandle” batteriet og hvilke muligheder du har med motoren. Alt det vil jeg prøve at gøre så enkelt som muligt i indlægget her.

I en fuld pakke fra Shimano består steps af –

 • Motor
 • Batteri
 • Garniture (krank, pedalarme og klinger)
 • Cykelcomputer
 • Betjenings knapper
 • DI2 gearnav (8 eller 11 gear)
 • Special kæde til systemet

Batteriet

Batteriet kan oplades fra 0% til 100% på 4 timer, men du er velkommen til at sætte batteriet til at lade natten over (mere end 4 timer), det tager batteriet ikke skade af. Dog er det vigtigt at vide at du IKKE bare kan sætte den til opladning i oktober og tage den fra igen i Marts. Det holder batteriet ikke til.

På Shimano steps elcyklerne er det et Litium-Ion batteri der er monteret – det vil siges at batteriet kan oplades lige som det passer en. (5%, 20%, 25%). Det er ikke nødvendigt at lade cyklen til 100% hver gang.

Batteriet kan lades 1000 gange indenfor de første 2 år, og stadig have 60% kapacitet tilbage. Dette er minimum på niveau med andre eksisterende elcykel producenter.

Du kan på dit display på styret aflæse hvad der er tilbage af kapacitet på batteriet. Kommer den under 60 % indenfor de første 2 år eller 1000 opladninger, så kan man få sit batteri byttet til nyt. Men som regel vil ingen nå at oplade batteriet 1000 gange på de første 2 år.

Men en opladning hos shimano er ikke den ene gang man har haft cyklen til opladning. Hos shimano gælder en opladning kun for en opladning når den er ladet 100 %. Det vil sige at hvis du oplader dit batteri 50% 10 gange, gælder det kun for 5 opladninger.

Distancen som cyklen kan tilbagelægge på en opladning, kommer an på hvor meget du ønsker at motoren skal hjælpe og hvor meget du som bruger vejer. Men shimano skriver følgende som værende distancen som cyklen kan tilbagelægge, når brugeren vejer 70 kg.

 • Øko-mode op til 125 km
 • Normal op til 85 km
 • High mode op til 60 km.

Som noget nyt vil Shimano Steps batterier også kunne oplades imens de sidder på cyklen. Det er selvfølgelig en stor fordel for kunden, og gør det væsentlig nemmere at have en elcykel. Men det gør det også nemmere at sætte cyklen til opladning i Oktober og glemme at slå den fra gør i Marts, når det gode vejr vender tilbage. Hvilket selvfølgelig vil være hård ved batteriet.

Batteriet på elcyklen, kan næsten klare alt slags vejr. Cyklen tager ikke skade ved at stå i garagen i temperature fra -20 grader til +70 grader. Men når den står til opladning er det bedst at den står i et rum hvor temperaturen er over frysepunktet. Under brug er den optimale temperatur mellem -10 grader og +50 grader. Det vil sige at den godt kan bruges under -10 grader, men så vil displayet have svært ved at virke, og dermed vise de rigtige tal.

Men når du først har erhvervet dig en elcykel fra shimano, er det vigtigt at du er opmærksom på batteri niveauet på batteriet. For kommer den ned på 0%, uden straks at blive ladet op, vil batteriet straks tage skade. Men samtidig lover shimano også at hvis du lader batteriet op på 100% inden vinter, når du stiller den i skuret vinteren over. Så skal du ikke være nervøs for om den kommer ned på niveau vinteren over hvor den kan tage skade. For lader du først et batteri på en Shimano Steps elcykel op på 100%, så garantere Shimano at den uden problemer kan stå stille i op til 3 år, uden der sker noget med batteriet.

Batteriet kan både fås til montering på bagagebæreret eller på skrårøret.

Batteriet i sleep mode

Når shimano sender deres cykler ud til forhandleren, har de sat batteriet på sleep mode. Det er en tilstand der betyder at forhandleren kan have batteriet liggende i butikken i op til 5½ år, uden det tager skade. Så køber du en Shimano Step elcykel, og det batteri du får med aldrig har været i opladeren hos forhandleren, skal du ikke være nervøs for om det har taget skade af og ligge i butikken. Det er samtidig ligemeget om temperaturen den har lagt i er -20 grader eller +70 grader. Men med det samme du sætter batteriet i oladeren, går den ud af Sleep mode, og kommer aldrig tilbage i den tilstand.

Men når cyklen leveres er det med 29% strøm på batteriet. Men så længe cyklen er i Sleep Mode, så virker batteriet ikke. Så det er vigtigt at du eller forhandleren lige sætter batteriet i opladeren, inden du tager ud på den første tur, for ellers virker den ikke.

Steps motor modeller

DUE 6001 – det er den version der sidder på næsten alle steps idag, det er en elmotor med friløb. Det vil sige at når du træder tilbage, så kobler tandhjulet fra. Den yder op til 250 watt.

DUE 6010 – special designet til baghjul med fodbremse. Kompakt og meget støjsvag. Vægt 3,2 kg. Denne motor kommer på markedet i løbet af 2016.

Garniture/klinger

Garnituren eller kranksættet som det kaldes kan fås med både 38 og 44 tands klinge. Pedalarmen laves også i 170 og 175 mm i længden.

Betjenings knapperne

Betjening knapperne på displayet kan af forhandleren indstilles efter dit behov. Så det er dig der bestemmer hvilke knapper der bruges til hvad. Men som standard er den øverste knap til at tænde og slukke lyset. Holder du knappen inde, nulstiller du displayet.

De andre 2 knapper bruges til at regulere hvor meget hjælp du vil have. De to knapper kan også indstilles til at kunne skifte gear manuelt, hvis du har DI2 automatisk gearskift.

Om betjenings modullet kan siges –

 • Behageligt gearskifte
 • Robust design
 • Kontrolenhed til strømassistance og valgfri som en ekstra knap til betjening af Di2-gear
 • Aktivering af gangassistance, lys og helt automatisk gearskifte (helt automatisk fra 2016)

Cykelcomputer

Ny cykelcomputer med et letlæseligt højkontrastdisplay. En cykelcomputer der selvfølgelig er kompatibel med den nuværende kontakt.

Standardfunktioner i cykelcomputeren

 • Gear/ rækkevidde/ batteri-indikation
 • Strøm tændt/slukket
 • Lys tændt/slukket
 • Kompatibel med nuværende beslag

 

Walk assist

Alle steps motorer er selvfølgelig også med Walk assist. Walk assist er en funktion, hvor du kan trække cyklen (evt op ved siden af en trappe fra en kælder), og så hjælper cyklen med at køre med op i gå-tempo (4-5 km/t)

Start assist

Dette er en funktion hvis du har el-gear på din cykel. Så sætter motoren automatisk din cykel ned i det gear som du har valgt som start-gear, når du holder stille i et lyskryds. Dette valgte gear, kan du få forhandleren til at ændre efter dit behov.

Fuld automatisk garskift DI2 til step

Til din shimano step elcykel kan du selvfølgelig også tilkøbe et DI2 gearnav, som er med fuldautomatisk gear. DI2 gearnavet fås med 8 og 11 gear. Det er et gear der skifter helt automatisk efter din kadance. Det er selvfølgelig op til dig ved hvilken kadance den skal skifte gear ved. Dette kan din lokale forhandler som har solgt dig en elcykel med steps elmotor, ændre for dig. Et DI2 gearnav kan fåes til alle former for bremser. Det vil sige –

 • Skivebremser
 • Rullebremser
 • v-bremser

Ønsker du det, kan du altid skifte tilbage til manuel gearskift når du vil.

Steps motorer kan ikke repareres, kun udskiftes hele.