Hvor mange kilo kan en hverdagscykel klare?

Vi er blevet spurgt om hvor mange kilo en hverdagscykel kan klare. Dette gælder både når vi taler brugerens vægt, og når der kommer varer/bagage og evt. børn med på cyklen.

Som udgangspunkt kan de fleste cykelstel klare rigtig mange kilo, og brudstyrken går langt over det antal kilo som man kan veje og stadig cykle. Dette gælder både hverdagscykler bygget af stål og aluminium. Det vil også sige, at skulle du feks. montere en af de barnestole (feks Hamax, Yepp mm) som monteres på sadelstangen. Så kan du udnytte barnestolen til det antal kilo, som står på stolen som værende max. Stellet skal nok holde til det.

Der hvor kiloerne kommer til at spille en rolle, om cyklen kan holde til det eller ej, er når vi snakker udstyr som hjul, bagagebære, sæde, pedaler mm. Disse dele kan have en vægtbegrænsning.

Hjul

Snakker vi hjul, så kan de fleste hjul som sidder på en hverdagscykel, fra starten holde til i hvert fald 100-150 kilo. Men det er klart at man kan tilkøbe hjul til alle hverdagscykler, som kan holde til nogle extra kilo. Dette skyldes som regel at de er monteret med nogle tykkere eger. Dermed nogle egere med større brudstyrke. Men som tiden går, vil egerne blive en smule løse, og hvis du ikke sørger for at få dem spændt op engang imellem, vil hjulenes evne til at kunne klare mange kilo falde betydeligt. Så vigtigt at du sørger for at have egerne i hjulene spændt godt op, hvis din cykel er udsat for en stor belastning af kilo til hverdag. Skulle der springe en eger, så sørg for hurtigst muligt at få det repareret, og helst af en fagmand. Da det er vigtigt at alle eger har samme eger-spænding, efter hjulet er repareret.

Bagagebære

Når man kommer til bagagebæret, så er det den del på cyklen der tit har en lille belastning fra enten varer i en kurv, eller belastning fra en barnestol der er monteret på bagagebæret. Kvaliteten på bagagebærer spænder vidt. Det vil sige at en cykel købt ved et varehus, som regel har en bagagebære der på den lange sigt, kan holde til det fornødne, som de ting der kan være i en lille kurv. Men bagagebære som er monteret på dyre cykler hos cykelhandleren, har en større brudstyrke. En forskel der ikke vil kunne ses fra starten af, andet end at man kan se at det er tykkere gods som bagagebæret på den dyre cykel er lavet af. Men en forskel der vil komme til udtryk efter 1 år eller måske mindre. En forskel der blandt andet viser sig ved at metallet på de billige bagagebære knækker. Men generelt hvis du har det med at transportere mange vare, eller et barn i en barnestol der er monteret på bagagebæret, så spar ikke på pengene når du vælger bagagebære. Der er få penge til forskel på prisen, og det er de få penge værd.

Sadel

Når man så snakker sadel på en cykel, så er det virkelig vigtigt at du køber den rigtige i det tilfælde at du er en størrelse, der ligger over de 100-120 kilo. Dette skyldes at de almindelige sadler, som der sidder på alle hverdagscykler, er lavet af så tynd metal under sadlen af de nemt kan knække. Skulle de så knække imens du cykler, er der en rimelig risiko for at det kan gå rigtig galt, og du vælter. Blandt andet har Selle Royal lavet en sadel der kan klare minimum 150 kilo, og det er en sadel der helt sikkert holder hvad den lover.

Pedaler

For de fleste er en pedal bare en pedal. Men er du en stor person, der træder meget tungt når du cykler, er det vigtigt at du har nogle pedaler der kan holde til det. Så skal du ud og forny dine pedaler, så køb nogle af de gode. For gir du lidt extra, så får du nogle pedaler med super gode lejer i, som gør at pedalen holder i meget længere tid. Køber du de billige pedaler, finder du hurtigt ud af at de ikke er lavet af et materiale der er beregnet til stor belastning.

Så generelt, hvis du skal bruge en cykel der skal holde til mange kilo. Det gælder enten

  • hvis det er fordi du selv er af en god stor størrelse.
  • fordi du skal på ferie, og har tænkt dig at pakke cyklen med meget bagage
  • når du har børn på cyklen
  • bare generelt fordi du tit læsser din cykel godt til dagligt

så tænk ikke på om stellet vil holde til belastningen, det skal den nok. Tænk mere over det udstyr der er på cyklen. Sørg for at hjulene er spændt godt op, delene er af go kvalitet og monteret korrekt, og følg de kilo anvisninger der er på de forskellige dele, såsom barnestol mm.