Montering af pedaler på cyklen.

For mange vil det være en helt naturlig ting, bare lige at skrue et sæt pedaler på en cykel. Dette gælder både hverdagscykler, mountainbikes, racercykler mm. Men for nogle kan et projekt som at få de to pedaler monteret, vise sig at blive en svær opgave, der kan have en dum økonomisk konsekvens. Dette skyldes at pedaler på en cykel har to forskellige gevind.

  • Et højre og et venstre gevind.
Det er nemt at se i enden af pedalen hvilken side den er til.
Det er nemt at se i enden af pedalen hvilken side den er til.

Det vil sige at pedalerne har deres helt egen side af cyklen de skal monteres på. Hvordan kan man så vide hvilken side, hvilken pedal skal monteres på? Jo det er faktisk sådan at producenterne af pedalerne, har skrevet et bogstav lige ved siden af gevindet på pedalen. Dette gør montering af pedaler på cyklen meget nemmere, og mere logisk. Det er bogstaverne –

  • R (højre side)
  • L (venstre side)

På varehus cykler, hvor kunden som regel selv skal montere pedalerne, er der som regel sat et klistermærke på hver pedal, med de to bogstaver på.

Men som fagmand, er jeg flere gange stødt ind i mennesker der alligevel er lykkes at montere pedalerne i den forkerte side, og dermed i den forkerte pedalarm. Dette kræver faktisk ekstrem meget tålmodighed at præstere, da det set med en fagmands øjne, kan tage lang tid at montere to pedaler i forkert gevind. Men alligevel sker det at det lykkes nogle at udføre denne handling. I hvert tilfælde betyder det, at gevindet i pedalarmen, både i højre og i venstre side, vil være ødelagt og begge pedalarme, vil skulle skiftes ud. Dette skyldes også at gevindet på pedalerne er lavet af hårdere materiale, end det materiale som pedalarmene er lavet af.

Så står du og skal montere pedaler på enten din nye cykel, eller bare skal skifte pedalerne ud på din eksisterende cykel. Så læg mærke til bogstaverne ved gevindet på pedalerne. Montér derefter pedalerne i den rigtige side. Når du så montere dem, er det vigtigt at du spænder dem hårdt til sidst, da de ellers vil skrue sig selv af igen. Brug også altid fedt på gevindet, inden du montere pedalerne.