Rock Shox forgaffel – vedligeholdelse

Har du fået skaffet dig en cykel med affjedring i forgaflen, er det vigtigt at du forstår vigtigheden af og vedligeholde dæmpningen i gaflen, hvis ud forventer en gaffel der virker i mange år. I det her indlæg har vi valgt at fokusere på Rock Shox forgaffel – vedligeholdelse.

Fjeder-forgaffel

Når du køber en cykel med en forgaffel med affjedring i, er det vigtigt at du holder den ved lige. Er det en forgaffel hvor affjedringen foregår ved en fjeder der er monteret i det ene gaffelben, kan vedligeholdelsen holde sig til at smøre selve gaffelbenet engang imellem. En tommelfinger regel, kan være at smøre den 1 gang om måneden om sommeren, og en gang om ugen om vinteren. Når du smører den er det vigtigt at du også tørrer den af inden du smører den, så du får alt skidtet af.

Luft-forgaffel

Men har du købt en mountainbike med en dyr luft-gaffel på, er reglerne lidt anderledes. Så kræver gaflen lidt mere service. Foreskrifterne fra Rock shox når det gælder luft gafler er –

  • Fuld service for hver 50 timer.
  • Evt udskiftning af olie i yderbenene og udskiftning af dust seals for hver 30 timer.

Den fulde service for hver 50 timer er vigtig. Denne service indeholder –

  • Udskiftning af olie i yderbenene.
  • Udskiftning af olie i lock out enheden.
  • Udskiftning af dust seals
  • Udskiftning a o-ringe
  • Justering af luft i dæmper siden

Den evt. service imellem de store service hvor de får udskiftet olien i yderbenene og de to dust seals, der sidder i toppen af yderbenene. Denne service er ikke vildt nødvendig, men vil helt sikkert forlænge levetiden for din gaffel.

Vores erfaring er at mountainbike ryttere der bruger deres mountainbike, på et ydmygt begynderplan, sender deres luftgaffel til fuld-service en gang om året. Imens dem der kører med en rigtig dyr luftgaffel, og bruger deres mountainbike dagligt, får lavet lille service 2 gange om året og fuld service det samme.

Du skal forvente at prisen for en fuld service ligger på 500-700 kroner. Imens et lille service ligger på 300-450 kroner. (priserne variere lidt efter hvor meget der evt skal skiftes, og nok også hvor i landet du bor, og derfor får den lavet).