Gevind i kranken på cykler

Når du arbejder med gevind i kranken på din cykel, er der risiko for at løbe ind i flere forskellige slags gevind. Derfor vil det ikke altid være ligetil hvad for en krankboks du skal købe hvis du skal skifte den eksisterende. Der er igennem tiden blevet fremstillet 4 slags gevind opskæringer. Det er –

  • Engelsk gevind (BSA)
  • Italiensk gevind
  • Fransk Gevind
  • Schweizisk gevind

Men idag er det faktisk kun de 2 øverste (BSA og Italiensk gevind), du vil kunne falde over. BSA er det mest brugte af de 2. Italiensk gevind er kun få italienske cykelmærker der stadig tyer til engang imellem (bla colnago, Pinarello mm). Men eftersom gevind i krankbokse på racercykler, mere og mere bliver til press-fit, og dermed krankboks lejer uden gevind, så forsvinder italiensk gevind mere og mere.

Så kigger man udelukkende på hverdagscykler, så er der næsten kun cykler tilbage på markedet med BSA gevind, med en lille undtagelse af de italienske cykelmærker der levere hverdagscykler til brug på de danske landeveje.

Den store forskel på de 2 gevind er diameteren på hullet til krankboksen.

  • BSA gevind er betegnet som 1,37*24 TPI. Dette svarer til 35 mm i diameter og de 24 TPI, betyder at der er 24 gevind runder pr tomme.
  • Italienske krankbokse er 36 mm i diameter, og ligesom BSA gevindet også 24 TPI.

En anden forskel på de 2 måder kranken kan være skåret på, er også om de er højre eller venstre drejet. Krankene er skåret som nedenfor skrevet –

Engelsk gevind (BSA)
Venstre side                Højre side
Højre gevind                 Venstre gevind

Italiensk gevind
Venstre side                Højre side
Højre gevind                 Højre gevind

Alt dette betyder også, at du altid vil kunne skære et gevind om fra engelsk gevind til italiensk gevind, men ikke omvendt. Så står du med en gammel cykel hvor gevindet i kranken på cyklen er defekt, og ikke ønsker at cyklen bliver skrottet pga det. Så kan du tage ned til din lokale cykelhandler, og bede ham om at skære gevindet i kranken om til italiensk gevind, og så montere en krankboks med italiensk gevind i. Så vil gevindet dernede være så godt som nyt, og cyklen kan tage en tørn på landevejen igen.

(billedet:gevindet i kranken)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA