Egerlængde udregning til cykler.

Står du og vil til at bygge dit eget hjul på din cykel, er længden på egerne noget der kan være svært at finde. Men der findes en formel til hvordan man finder den nøjagtige længde på egerne. Ved brug af formel skal du tage hensyn til –

 • Fælgudformning
 • Fælgdiameter
 • Navdiameter
 • Navbredde
 • Antal egerkryds

Jeg har lagt et eksempel her nedenunder som illustrere hvordan du regner den præcise egerlængde ud. Der er selvfølgelig bare lagt nogle tal ud, som de cirka vil se ud på et 28″ cykelhjul. Der er udregnet efter at egerne krydser 3 gange, og at der er 36 eger i hjulet. Antal eger i hjulet og antal kryds som du vil bruge, har en betydning når du skal bruge cosX værdien. Værdien finder du nederst i udregningen. Som man kan se er 4 kryds i et cykelhjul det maximale man kan præstere, når man har op til 36 eger i et hjul. Men du skal huske at du altid skal have det samme antal kryds i begge sider, med mindre du bygger den ene side op, helt uden at krydse egerne (radial opspænding). Når du tager det første mål i udregningen, som er radius på hjulet (indvendig side af fælgen), så skal du lægge godstykkelsen på fælgen til i begge sider. Det vil sige at hvis indvendig radius er 594 mm og godstykkelsen er 2 mm. Så ender det med 294+2+2=298 mm.

Så hvis vi lige laver et eksempel på en egerudregning med disse mål –

 1. Halvdelen af indvendig fælgdiameter+1 x godstykkelse (R1) = 296 mm
 2. Radius af navdiameter (egerhul-egerhul) (R2) = 19 mm

  Målet r2 fra egerhul til egerhul
  Målet r2 fra egerhul til egerhul divider med 2.
 3. Radius af flange afstanden på navet = 26 mm

  Målet w fra nav flange til navflange.
  Målet W er det halve af afstanden fra nav flange til nav flange.
 4. Radius af navhullet på navet = 1,5 mm

I det tænkte eksempel vil udregningen se sådan her ud –

Eksempel på egerudregningen, med formlen i toppen.

Hvordan finder man så cosX værdien. Her vil jeg så lige ligge et lille skema ind. Her skal du i skemaet tage højde for antal eger og antal kryds.

Tabel for cosX værdien i en egerudregningsformel.
Tabel for cosX værdien i en egerudregningsformel.

Det er vigtigt at du også bruger en god nippelnøgle når du spænder hjulet op. Det vil sige en nippelnøgle der passer 100% på niplen og er nem at håndtere.

Et eksempel på en god nippelnøgle.
Et eksempel på en god nippelnøgle.

Har du ALDRIG egeret et hjul op helt fra begyndelsen. Så søg hjælp hos en der ved hvordan man gør og evt har gjort det rigtig mange gange. Det er svært, og er de ikke egeret 100 % rigtigt op, risikere du at hjulet falder sammen første gang du bruger det.