Cykelhjul til racercykel – kvalitet af lejerne

Opdateret 21.02.2017

Dine hjul er et af de steder på din cykel, hvor forbedringer med dyrt udstyr kan mærkes. Men det er også et af de steder hvor kvalitet betyder noget. Man skal faktisk ikke tage fejl af, hvor meget kraft dine cykelhjul er udsat for, når du er på landevejen. Man skal heller ikke tage fejl af, hvor meget vejr og vind kan påvirke din oplevelse af, de hjul du har monteret. Så skal du ud og kigge på nye hjul til sæsonen, er det vigtigt at du tænker på:

Lejerne i navet

Det er et af de steder som mange købere glemmer at tjekke kvaliteten når de køber nye hjul til racercyklen og mountainbiken. Det er ellers et sted der bliver gjort rigtig meget for at gøre det godt for forbrugeren og mekanikeren.

  • For forbrugeren når det handler om at få lejerne til at køre så godt som muligt
  • For mekanikeren når det handler om at lave indmaden i navet så enkelt at servicere som muligt

Kigger vi på lejerne, så findes der både åbne og lukkede lejer.

  • De åbne lejer er løse kugler der køre i en bane i navet, og mod en konus der er monteret på akslen. Disse lejer findes som regel kun i billige hjul, og har en del ulemper. For det første så ligger kuglerne op og ned af hinanden, og slider dermed meget på kuglerne. Samtidig med det så er hjulet som regel færdigt, når kuglerne har slidt konus og lejebanen i navet op.
  • De lukkede lejer findes både i billige og dyre hjul. Fordelen ved lukkede lejer er at de er lukket inde i en lejebane som kan skiftes ud, sammen med kuglerne. Dette betyder at lejerne aldrig får indflydelse på hvornår hjulene skal skrottes Samtidig med det så er lejerne bedre beskyttet, end med åbne lejer
    Et eksempel på et lukket leje. Her er det et leje til styrfittings.
    Et eksempel på et lukket leje. Her er det et leje til styrfittings.

    Stål lejer vs Keramiske lejer

  • Stål kugler findes i 98% af alle lejer, og er standard når det gælder lejer til cykler. Disse lejer er billege at producere, og har en begrænset levetid. Selvfølgelig alt efter hvor god du er til at smøre lejerne op. Bruger du stål kugler er det vigtigt at du jævnligt får smurt lejerne op, for at undgå at vand kommer ind og ødelægger dem.
  • Keramiske kugler er lidt det samme fænomen som carbon. Det er meget in at have keramiske lejer monteret på sin racer/MTB, men der er himmelvid forskel på kvaliteten af keramiske kugler. Nogle keramiske kugler er faktisk så porøse at de kvalitetsmæssigt ikke er bedre end stål kugler. Så kigger du på hjul med keramiske kugler i lejerne i navet, så tjek inden du køber hjulene om det er keramiske kugler af god kvalitet. På markedet i dag, findes det danske firma Ceramicspeed, som levere nogle af de absolut bedste keramiske kugler. I bogen “gul feber” af Michael Rasmussen, nævner han i starten af bogen at han på etapen til Col d’Aubisque kan mærke hvor godt hjulene de ruller, og at han er helt bevidst om at han har feltets bedste udstyr når det gælder lejer i hjulene. Det er ingen hemmelighed at han på daværende tidspunkt havde keramiske kugler fra Ceramicspeed i navene. Soom med stålkugler er det især vigtigt at du får smurt de keramiske kugler op, og helst 2 gange om året. Ellers vil kuglerne have tilbøjelighed til at ødelægge lejebanen.

Køber du hjul med stål lejer, skal du forvente at skulle skifte lejerne efter 2-3 år, ved hyppig service. Men selvfølgelig alt efter hvor god kvalitet kuglerne er lavet i. Er det billige stål lejer, skal du ikke forvente at lejerne holder mere end 1 sæson.

Køber du hjul med ceramicspeed lejer i navet, eller får du opgraderet dine eksisterende hjul, med lejer fra det Holstebro baserede firma. Kan du med god service have et sæt hjul hvor lejerne holder 8-10 år (minimum).