eMTB

Mountainbike med elmotor, også kaldet eMTB? Ja hvorfor ikke. Vi ved jo alle godt hvor hårdt der er at cykle rundt i en skov på brede dæk og i uvejsomt terræn. Så ingen tvivl om at ved hjælp af en motor, kan man pludselig gøre mountainbike i skoven meget sjovere.

eMTB er lige nu ikke det man støder mest på. Men kigger man rundt på diverse cykel messer, vil man opdage at cykelproducenterne er klar over at markedet for eMTB kan blive kæmpe stort. Men hvad kan problemet så være med at producere mountainbikes med elmotor på?

  • En elcykel i danmark må max producere 250 watt
  • En elcykel må max hjælpe op til 25 km/t

Som de fleste nok kan forestille sig, så skal man når det gælder motor til en cykel i skoven, kunne lave en motor der kan differentier imellem at hjælpe på de vilde nedkørsler, og samtidig yde rigtig meget på de vilde opkørsler. Men med en max på 250 watt, vil man som mountainbike kører hurtigt opdage at 250 watt ikke er særlig meget.

Men hvad hvis man kun bruger den i skoven, gælder der så regler som på landevejen?

Kigger man rundt i industrien vil man også opdage producenter der producere eMTB, laver cykler der kan yde 2000 watt eller mere, og dermed hjælpe dig som rytter helt op til 85 km/t. Men så er vi måske derude hvor vi skal diskutere sikkerhed. Sikkerhed både for de gående i skoven, men også for ham/hende der sidder på en fartmaskine rundt inde i skoven. Man kan måske snakke om at der mere er tale om motorcross, end der er tale om decideret mountainbike.

Som tiden går og flere og flere butikker fylder butikken med eMTB cykler, vil vi bland andet her på Dansk Cykel Forum, gå ind og kigge på hvilke motorer der følger med cyklen. Vi vil selvfølgelig også gå ind og kigge på de regler, der uden tvivl vil blive et stort samtaleemne.

  • Reglen for hvor stærk en cykel/mountainbike må kunne køre, for at bevæge sig rundt i de offentlige og ikke mindst de private skove.
  • Reglen for udstyr du skal have på, når du bevæger dig rundt i skoven på en eMTB.

…og der vil helt sikkert dukke endnu flere spørgsmål op i forløbet.