Titaniums cykelstel

Det stelmateriale som cykelstel laves af, har ændret sig en del siden den første cykel kom på landevejen. Jeg vil her prøve at komme forbi (næsten) alle materialerne. Lige fra dengang alle cykler var lavet af stål, stål cykelstel af mange forskellige kvaliteter. Derefter kom Aluminium som lidt en revolution med flotte og lette cykler. Senere har materiale som Carbon og Titanium indtaget markedet, men endnu lettere og flottere cykler. Der findes idag, stel lavet i –

Titanium

Titanium er måske den mest eksotiske, og et af de dyreste metal, der almindeligvis anvendes til cykelstel. Titanium kombinerer mange ønskelige egenskaber, herunder en høj styrke i forhold til vægt og fremragende korrosionsbestandighed (modstandsdygtig over for påvirkning der medfører korrosion). Rimelig stivhed (ca. halvdelen af ​​stål) giver mulighed for mange titaniums rammer, til at være konstrueret med “standard” rør størrelser (sammenlignet med en traditionel stålramme). Selv om større diameter i rørene, er blevet mere almindeligt for mere stivhed.

Titanium er normalt sværere som materiale at udlede fra undergrunden. Det gør at titanium er dyrere end stål eller aluminium, hvilket begrænser mange cykelrytteres mulighed for at købe sig en cykel i titanium. Titanium rammer bruger typisk titanlegeringer og rør, der oprindeligt er udviklet til flyindustrien. Den mest almindeligt anvendte legering på titanium cykelstel er 3AL-2.5V (3,5% aluminium og 2,5% vanadium). 6AL-4V (6% aluminium og 4% vanadium) anvendes også, men det er vanskeligere at svejse, og dermed at lave rør af. Ofte er rørene af 3AL-2.5V mens geardrop og andre perifere sektioner er fremstillet af 6AL-4V. Enkelte gange har man expermenteret med at lave titaniums stel i ren (CP, dvs: ulegeret) titan, men disse viste sig mindre holdbare for den aktive rytter, beregnet ud fra rammens omkostningsniveau.

At lave buttede stel i titanium, har også været løsningen for mange rammeproducenter, som ved at samle rør med forskellige tykkelser, har kunnet holde vægten nede, samtidig med at de har kunnet holde en acceptabel stivhed i stellet

Står du og ønsker dig et titaniums stel til at race rundt med, skal det anbefales at du bestiller det i god tid. Mange cykel producenter producere kun titaniums stel over en kort periode hvert år. Dette gøres for at holde omkostningerne nede, da det vil være for dyrt at opretholde en produktion hele året, hvor der ikke er så stor efterspørgsel. Til gengæld er der mange stelproducenter af titaniums stel, der som kompentation for ventetiden, tilbyder at lave dit nye titaniums stel efter mål.

Blandt de producenter der laver titaniums stel kan nævnes –

Vi kan helt sikkert herinde på Dansk Cykel Forum godt anbefale dig at købe et titaniums stel. Vi har endnu aldrig hørt nogle være utilfredse med deres titaniums cykel, uanset hvilket mærke de har købt.