Cykelruter på Tenerife – Cykelferie på racercykel – billeder

Nedenfor har vi beskrevet nogle cykelruter på Tenerife – racercykling. Vores udgangspunkt var byen Puerto Santiago på vestkysten. Mange bor på sydkysten når de er på Tenerife. Vi håber, at nedenstående ruter kan være behjælpelige alligevel. Uanset læs vores tips til cykling på Tenerife.

Tips til cykeltræning på De Kanariske Øer

Link: Cykelleje på Gran Canaria og Tenerife
Link: Tips til cykeltræning på De Kanariske Øer
Link: Gearing ved cykling i bjerge

Cykelkort Tenerife – Racercykling

Man behøver faktisk ikke et super godt og detaljeret kort for at cykle på Tenerife. Der er ikke så mange veje! Det vigtigste er, at man kan se vejnumre og de vigtigste byer.
Dette kort brugte vi. Et gratis kort udleveret i lufthavnen.

Cykelkort Racercykel Tenerife
Cykelkort Racercykel Tenerife

Rute 1: Rundtur fra Puerto Santiago

Samlet længde: 56 km.
Samlet højdemeter: 1.680 meter.

Cykeltur på Tenerife
Cykeltur på Tenerife

Startby Puerto Santiago på vestkysten.
Kør sydpå ad hovedvej TF-47.
Drej til venstre ad TF-465. En god stigning på ca. 9 km med 5-7%. De første 2 kilometer med bananplantager på begge sider. Siden i et mere åbent landskab. Gode veje – se foto.

Tenerife - BMC racer - og flot udsigt
Tenerife – BMC racer – og flot udsigt

Undervejs kommer flere advarselsskilte om ”mange sving de næste 2 km.” Lad dig ikke narre af, at du snart er oppe. Der kommer bare endnu et skilt om 2 km.

Advarsel om hårnålesving på stigning på Gran Canaria
Advarsel om hårnålesving på stigning på Gran Canaria

Når du kommer frem til TF-82 hovedvejen kan du fortsætte opad TF-465. Her kan du køre endnu ca. 3 km. Drej så til venstre mod Tejina de Guia.

Her skal du dreje :-)
Her skal du dreje 🙂

Stykket fra TF-465 er en fin tur på smalle veje – en god nedkørsel dog uden høj fart.
Tilbage på TF-82. Kør mod nord til byen Guia de Isora. Drej evt. til højre mod Aripe og Chirche. En drabelig stigning på ca. 4 km. Meget stejl. Typisk 14-16%. På nogle strækninger op til 25%! Det er faktisk et frygteligt stykke vurderet på stejlhed. Og dette stykke kan kun anbefales hvis man er i rimelig form og har en ok gearing.
På denne rute kan man se de mange rørledninger, som transporterer vand ned til bananplantagerne længere ned. Man må håbe nogle har skrevet lidt ned om disse rør…sikke et roderi 🙂

Hvem har styr på disse vandledninger til bananplantager længere nede?
Hvem har styr på disse vandledninger til bananplantager længere nede?

Undervejs var et skilt med advarsel om max. 20 km./t. pga. børn. Men bare rolig…her er det hårdt nok at køre 10 km./t.
Nu kommer du op til TF-38. Her kan du køre videre op til Teide plateauet eller ned til TF-82 igen. Vi kørte ned til TF-82 – en god nedkørsel på god asfalt – og snart derefter til højre af TF-375 mod Santiago de Teide. Ruten TF-375 er et godt stykke først med 3-4% stigning. Siden igen med 8-9% stigning. De sidste 2 km. på TF-375 går ned til TF-82. På TF-82 kørte vi mod Puerto Santiago. Nedad hele vejen. Dog var meget af vejen så ringe, at den ikke var værd at køre nedad på. Æv æv.
Efter at man har passeret Tamaimo er nedkørslen dog god med gode kurver.
Lige før man når Puerto Santiago kan Los Gigantos klipperne ses på højre hånd.

Los Gigantos på Tenerife
Los Gigantos på Tenerife

Rute 2: Kystvej sydpå fra Puerto Santiago og op ad TF-463

Samlet længde: 53 km.
Samlet højdemeter: 1.200 meter.

Cykelrute på Tenerife
Cykelrute på Tenerife

Startby Puerto Santiago.
Fra Puerto Santiago sydpå langs kysten til Callao Salvaje. Tag evt. en smut ned til havnefronten. Herfra kan man se øen Gomera. Kørsel på hovedvejen er ok. Hele tiden små stigninger og selvom der er en del trafik, så er folk super gode til at give plads.
Fra Callao Salvaje retur nordpå og så til højre ad TF-463. En god opkørsel på gode veje (dog lidt ujævn asfalt de sidste 4-5 km.). Igen igennem bananplantager i starten. Stigningen er på ca. 10 km. med en stigningsprocent på ca. 5%.

Cykling igennem bananplantager på Tenerife
Cykling igennem bananplantager på Tenerife
Det kan virke lidt indelukket, at cykle igennem bananplantagerne på nogle strækninger. Heldigvis varer det kun de første 3-4 km. fra kysten.
Det kan virke lidt indelukket, at cykle igennem bananplantagerne på nogle strækninger. Heldigvis varer det kun de første 3-4 km. fra kysten.

Fra Guia de Isora ad TF-82 nordpå til Tamaimo. Først opad og senere nedad. Specielt nedkørslen på TF-82 til Tamaimo var ikke en god oplevelse. En ringe vej som krævede nedsat fart og opmærksomhed.

Ringe asfalt på nedkørsel på Tenerife
Ringe asfalt på nedkørsel på Tenerife

Udsigten var dog super på denne vej!

Udsigt fra TF-82 på Tenerife
Udsigt fra TF-82 på Tenerife – ned mod byen Puerto Santiago
Kant-vejen TF82 - flot udsigt
Kant-vejen TF82 – flot udsigt

Fra Tamaimo til venstre ad TF-454. En super nedkørsel på gode veje og god fart.

Rute 3: Kystvej opvarmning ved Puerto Santiago – og så op mod Santiago de Teide

Samlet længde: 52 km.
Samlet højdemeter: 1.350 meter.

Cykelrute på Tenerife
Cykelrute på Tenerife
Cykelrute på Tenerife
Cykelrute på Tenerife

Start i Puerto Santiago på vestkysten.
Kort opvarmning – ca. 7 km. – langs kysten til Alcalá og retur.

Udsigt til La Gomera fra kystvejen
Udsigt til La Gomera fra kystvejen

Derefter op til Santiago del Teide og lidt videre op mod Masca. En samlet stigning på ca. 1.000 højdemeter og ca. 16 km. Lige hård nok kost i februar måned (vi var afsted i 2015). Bemærk at vejen fra Tamaimo og op til Santiago del Teide er ret ringe og ikke så god en oplevelse som asfalten fra Puerto Santiago og op til Tamaimo.
Bemærk at vi på dette stykke oplevede temperaturer ned til 9 grader. Dels fordi vi allerede kørte kl. 7:45 og dels fordi vi kørte i skygge på dette tidspunkt. Først senere fik vi solen på os – hvilket specielt er rart på nedkørsler.

Fra vejen mod Masca. Teide i baggrunden! Fedt!
Fra vejen mod Masca. Teide i baggrunden! Fedt!

Vi vendte om op imod Masca og kørte retur til Santiago del Teide og så ad TF-375 til Chio. TF-375 er en flot rute (flotte udsigter) og med rimelig god asfalt.
Derefter ad TF-82 til Guia de Isora. En god nedkørsel – ikke stejl – men med god asfalt og bløde kurver.
Fra Guia de Isora til højre ad TF-463 til Playa de San Juan. De første 4-5 km. nedkørsel var noget møg – ringe asfalt. Man måtte stå op i pedalerne for at tage ujævnhederne. De sidste ca. 4 km. var til gengæld god asfalt, bløde kurver og mulighed for god fart.
Til sidst rullede vi af de sidste 8 km. tilbage til Puerto Santiago.

Rute 4: Puerto Santiago til Teide

Samlet længde: 42 km.
Samlet højdemeter: 1.800 meter.

Cykelrute til Teide
Cykelrute til Teide

Startby Puerto Santiago.
Fra Puerto Santiago en kort opvarmning langs kysten til Alcalá og retur. Derefter ad TF-454 op til Tamaimo. En stigning på ca. 8 km. med en gennemsnitsprocent på 6,5% TJEK). En flot tur på god asfalt.
Fra Tamaimo til højre ad TF-82 mod Chio. En blød stigning i starten og senere fladt ind til Chio. En super flot tur på kanten af bjerget med gode udsigter.

Kant-vejen TF-82 - vi skal køre på den om lidt :-)
Kant-vejen TF-82 – vi skal køre på den om lidt 🙂
Fra TF-82 på kanten af bjerget
Fra TF-82 på kanten af bjerget
Udsigt ned til Tamaimo og opkørslen
Udsigt ned til Tamaimo og opkørslen

I Chio til venstre ad TF-38 op mod Teide. En frygtelig lang tur op til plateauet. Gennemsnitsstigning ca. 5% TJEK og med flere lange lige strækninger. Vi var af sted kl. 8 fra Puerto Santiago så vi var på stigningen kl. ca. 9-11. Og det var pivkoldt og på nogle strækninger med meget (kold) vind. Ikke mange kilometer fra det ”flade” plateau måtte vi opgive og vende om. Her mødte vi en iskold modvind og temperaturen var kun 7 grader. Og det havde vi ikke tøj med til! Stigningen op svinger med god og flad asfalt og til bumpet og ujævn asfalt. Specielt det sidste er irriterende når man er ved at være stegt efter konstant at have kørt opad i 2-3 timer…

Fra opkørslen til Teide
Fra opkørslen til Teide

Så de sidste 6 km. gik ned igen til vi blev samlet op. En pivkold nedkørsel. Og på ret ringe veje til nedkørsler – ujævn hele vejen.

Rute 5: Puerto Santiago og to gode stigninger

Samlet længde: 54 km.
Samlet højdemeter: 1.500 meter.

Cykelrute på Tenerife
Cykelrute på Tenerife

Startby Puerto Santiago.
Fra Puerto Santiago langs kysten forbi San Juan og til opkørslen til TF-465. En god måde at starte med – forholdsvis fladt til opvarmning. Vi havde dog en del syre fra gårsdagens Teide tur 🙂
Så op ad TF-465. En god opkørsel. God asfalt og flotte udsigter. En god stigning. Igen kørte vi forbi TF-82 og ca. 3 km. videre op. Og så til venstre ned til Tejina de Guia. Se mere under rute 1.
Fra Tejina de Guia ad TF-82 helt op til Tamaimo. En fin tur på hovedvejen. Faktisk med gode stigninger undervejs. Og et par korte tunneller.
Fra Tamaimo ned ad TF-454 nedkørslen mod Los Gigantos. En super fed nedkørsel på ca. 8 km. på god asfalt. Gode fartmuligheder.
Hvor vejen give mulighed for, at dreje til højre til Los Gigantos/Puerto Santiago drejer man til venstre ad TF-47. Efter ca. 1 km. drej til venstre ad TF-463. Der er INGEN skilte. Vejen starter i en kurve med et træ midt i helleanlægget.

Her skal man dreje mod TF-463 - dette billede er taget kørende mod nordøst
Her skal man dreje mod TF-463 – dette billede er taget kørende mod nordøst

TF-463 er en super opkørsel. God asfalt. Lille vej. Men også hård. De første ca. 4-5 km. har flere passager med 16-18%. Vi kørte helt op til den ”anden” TF-463 og ville faktisk have været til højre ned til TF-47 og så retur til Puerto Santiago. Det ville have været den bedste tur. Men vi havde en aftale kl. 10 i Puerto Santiago – så vi måtte direkte retur ad TF-463. En fed nedkørsel – men også med lidt skarpe kurver (og vejen var så lille, at der ikke er advarselspile når kurverne er skarpe).