Singlespeed/fixie cykler

Singlespeed cykler, er en form for cykel der kom frem for at dække et behov for dem der gerne vil have en cykel til at cykle rundt i byen på, uden alt for meget vedligeholdelse. Reelt stammer ideen til singlespeed cyklerne fra banecyklerne, som er cykler uden gear, bremser og uden friløb. Dog har man på singlespeed cykler til landevejen været tvunget til at sætte bremser på, da loven kræver 2 seperate bremser på en cykel beregnet til landevejen. Det manglende friløb i bagnavet har de fleste cykelproducenter valgt at bibeholde, med mulighed for at vende baghjulet rundt, hvor der i den anden side sidder et tandhjul med friløb i. Til dem herinde der ikke ved hvad der menes med ‘manglende friløb’, så menes der en cykel hvor pedalerne altid drejer rundt, når cyklen er i bevægelse.

Der er nogle garvede bruger at singlespeed cykler, der afmontere bremserne men bibeholder det manglende friløb. De bruger så pedalerne til at bremse med, ved at presse modsat omdrejnings-retningen. Vi kan dog herinde ikke anbefale den her løsning, da den også er forbundet med en form for risiko i trafikken. En risiko for ikke at kunne bremse hurtigt nok i farlige situationer. Samtidig med det, så er det heller ikke som skrevet før, lovligt uden bremser på cyklen.

  • Fordelene ved en siglespeed cykel er som skrevet ovenfor, at cyklen faktisk ikke har brug for andet vedligeholdelse, end at få skiftet kæde og tandhjul engang imellem. Da der heller ikke er et gearnav som alt kraften skal igennem, når du træder, vil du også fornemme en cykel der ruller bedre, end en cykel med indvendigt gearnav.
  • Ulemperne er selvfølgelig begrænsningen i gearene. Det vil sige at du som forbruger jo kun har det ene gear, om det så går op eller ned. Men du bestemmer så selvfølgelig selv hvor sej eller nem gearingen er. Det er størrelsen på tandhjulene der bestemmer det.

Vores vurdering af singlespeed cykler er positiv. Er dit forbrug af cykel begrænset til kørsel i byen, og uden alt for mange bakker, så er en singlespeed cykel helt klart sagen. Samtidig har du en cykel med begrænset vedligeholdelse.