Styrfittings leje størrelse

Styrfittings lejet er lejet der er mellem frempind en og forgaflen. Styrfittings lejet består af 2 lejer, 1 leje i toppen af kronrøret og 1 leje i bunden. Disse lejer fåes i åbne og lukkede lejer og i mange forskellige størrelser. Grunden til at man har øget størrelserne på lejerne, er at gaffel-stilken er blevet tykkere, for at lave den forreste del af cyklen stivere. For først at starte med størrelserne, så findes der lejer i størrelse –

  • 1 tomme
  • 1 1/8 tomme
  • 1 1/4 tomme
  • 1 1/2 tomme

For først at starte med 1 tommerne, så var det den størrelse man startede med på alle cykler. Både hverdagscykler, racercykler og mountainbikes. Senere kom der 1 1/8 tomme, hvilket de fleste hverdagscykler stadig leveres med.

Senere er cykel industrien som laver racercykler og mountainbikes, gået skridtet videre og laver idag 1 1/4 og 1 1/2 tomme lejer. 1 1/2 tomme lejet er dog mest brugt som den nederste leje. Disse lejer leveres kun som lukkede lejer, men kan stadig nemt vedligeholdes. De lukkede lejer har også den fordel at producenten kan lave et carbon-støbt indsats hvor det lukkede leje kan ligge i (det hele handler om vægt og stivhed).

Størrelse på styrfittingslejerne laves helt ud fra hvor stor en diameter man ønsker at lave stilken på forgaflen. Da man så i cykelindustrien arbejder på at lave gaffelstilken så tyk som muligt for at lave cyklerne så stive som muligt. Så skal man regne med at styrfittingslejerne kun bliver med større og større diameter.

Ang. vedligeholdelse af lejerne, kan vi henvise til et tidligere indlæg om udstyr på hverdagscykler.