Aksel længde på krankboks

Hvorfor er det vigtigt med den rigtige aksel længde på krankboks til din cykel?

En klinge for.

Når man vil skifte krankboksen på sin hverdagscykel, er det vigtigt at man montere en ny med samme aksel længde. For skulle det ske at man montere en der er for kort, kan man risikere at klingen pludselig går imod stellet. Skulle det til gengæld ske at man montere en der er for lang, kan det så ske at klingen pludselig går imod kædeskærmen. Disse tilfælde er selvfølgelig hvis man kun har 1 klinge foran på cyklen.

2 eller 3 klinger foran.

Skulle man derimod have 2 eller 3 klinger foran på cyklen og dermed monteret en forskifter på, vil en længere eller kortere krankaksel bevirke at forskifteren ikke længere er indstillet rigtigt, og i enkelte tilfælde ikke har mulighed for at blive indstillet rigtigt.

4-kantet aksel / Octalink

Der findes 2 forskellige krankbokse. Det er

  • 4 kantet aksel
  • Octalink

Det er vigtigt at du ved hvilken krankboks det er du skal bruge, når du skal erhverve dig en ny. Så tag evt den gamle med ned i butikken, eller tag et billede af den, hvis du ikke har afmonteret den endnu.

Strålerne på en Octalink krankboks fås også i forskellige længder, så vigtigt at du kender den eksakte længde på strålerne inden du køber en ny.

Krankboks med 4-kantet aksel i begge ender.
Krankboks med 4-kantet aksel i begge ender.
Octalink krankboks med stråler i begge ender.
Octalink krankboks med stråler i begge ender.

Man måler aksel længden ved hjælp af et skydelære, og længden måles i mm.

Sådan måler du aksel længden på krankboksen med et skydelærred.
Sådan måler du aksel længden på krankboksen med et skydelærred.

Det er ikke sikkert at du kan få en krankboks med lige nøjagtig den aksel længde som din gamle krankboks har. Men i det tilfælde, er det vigtigt at du rammer så tæt på som muligt. Helst inden for 1-3 mm.