1 1/4 tomme stilk på forgaffel

Vi har fået et spørgsmål fra Jens Larsen.

Til Dansk Cykel Forum

Jeg skriver til jer, efter at have søgt svar på dette spørgsmål, næsten alle tænkelige steder uden held. Håber at I kan hjælpe mig.
For ca 1 år siden købte jeg en racer af mærket canyon over nettet. Jeg syntes faktisk at jeg gjorde et meget godt køb, dog med en vis skepsis over at købe over nettet. For en uge siden ville jeg så skifte frempinden ud med en anden jeg havde liggende, som er en smule længere. Det viste sig så at det ikke var muligt at montere den, da stilken på forgaflen åbenbart har et andet mål end normalt. Hvad gør jeg?? Den lokale cykelhandler, er helt på bar bund.

På forhånd tak, og rigtig mange tak for et godt forum, der giver gode svar på mange spørgmål.

Mvh
Jens Larsen
Odense

Svar fra Dansk Cykel Forum

Hej Jens

Tak for dit spørgsmål.

Ja du er helt sikkert ikke den første der har stået med overstående problem. Det er sådan at Canyon, som nok den første, men ikke som den sidste, har opgraderet stilken på en forgaffel til at have størrelsen 1 1/4 tomme istedet for den mere normale 1 1/8 tomme. Det er sådan at Canyon faktisk får deres frempinde special fremstillet hos Ritchey, og dermed næsten har eneret på denne helt specielle størrelse.
Fordelen ved en tykkere stilk på frempinden er helt sikkert stivheden i kronrøret. Så derfor ved at jeg at mange andre er på vej med cykler med samme størrelse stilk på forgaflen. Der i blandt kan nævnes Giant, som på deres 2012 model af TCR Advanced SL rammen bruger 1 1/4 tomme stilk. Det skal dog siges at det ikke er de fleste producenter af frempinde der er fulgt helt med, og derfor kan det være svært at skaffe en frempind der passer.
Så mit bedste råd til dig indtil videre, er at bestille en frempind i rigtig længde inde på Canyons hjemmeside, eller måske finde en forhandler af giant cykler. De vil måske også ligge inde med en model der passer. Dog vil der helt sikkert stå Giant på frempinden, og det passer måske ikke så godt på en Canyon cykel 🙂

Håber at det var svar nok

Mvh
Dansk Cykel Forum