Valg af cykelhjelm – diverse mærker.

Jeg vil her prøve at beskrive fordele og ulemper ved forskellige hjelm mærker, som er gode at bruge til små ture i hverdagen og til race.

Hvordan finder du din hjelm størrelse.

Når man skal finde sin hjelm størrelse inden man evt vil handle på nettet, er det vigtigt at man måler rigtigt. Det er nemmest hvis man har et målebånd, sætter den rundt om hovedet som på billedet. Lige over øret og cirka 2 cm. over øjenbrynene. Har man ikke et fleksibelt målebånd, kan man bruge en snor, og bagefter måle længden på snoren. Det er vigtigt at man tager højde for at der evt skal være plads til en hjelmhue under hjelmen, når man skal ud og cykle om vinteren, og derfor ikke bestiller en hjelm der kun lige er stor nok.

Valg af cykelhjelm – diverse mærker.

Når du så har fundet den rigtige størrelse, så skal du til at finde den rette hjelm. Vi vil her prøve at hjælpe dig med en vurdering, inden du skal gøre dit endelige valg af cykelhjelm.

Yakkay.

Yakkay hjelme er temmelig ny på markedet, men er hurtig ved at blive populære blandt forbrugerne. Dette skyldes at Yakkay hjelme er en kombination af en hat og en hjelm. Det vil sige at hjelmen er “gemt” bag en hat. Selve hjelmen er en slags skater-hjelm. Det betyder at der ikke er meget udluftning i hjelmen, og derfor kun beregnet til små korte ture, da det godt kan blive lidt varmt under hjelmen om sommeren. Måden man regulere i størrelsen på en Yakkay hjelm er et velkro-system. Velkro systemet kan godt være et lidt skrøbeligt system, set i forhold til systemet på en traditionel cykelhjelm.

Giro

Giro har lavet hjelme i mange år, og er et meget anerkendt mærke. Giro laver hjelme både til dem der kun bruger cyklen som et transport middel til små ture til eksempelvis arbejdet, og til dem hvor udstyrets design og funktionalitet er en meget vigtig ting. Det skal dog siges at Giro også laver skater-hjelme.

Til hverdagsbrug kan anbefales mærkerne Transfer, Indicator, Venti, Skyla og Rift.

Til den mere kræsne hverdags cyklist kan anbefales Section og Surface.

Hvorimod den kræsne rytter som bruger hjelmen til bla. race, kan anbefales mærkerne Stylus, Monza, Saros, Atmos, Prolight og Ionos.

Det skal siges at nogle af mærkerne har samme navn som skater-hjelmene, som hedder Section, Surface og Flak.

Det der gør den store pris forskel på hjelmene hos Giro, har som hos næsten alle andre hjelm-producenter ikke noget med sikkerhed at gøre. Men handler udelukkende om design, ventilation, nogle gange kvaliteten af bespændingen og evt vægt.

Bell

Bell har lavet hjelme gennem en årrække, og er utrolig godt kendt bland de fleste forbrugere. Bell er kendt for at lave hjelme af go kvalitet og rimeligt design. Bell laver hjelme til alle både til dem der cykler lidt, dem der har cykling som en sport og selvfølgelig også skater-hjelme.

Til den alm forbruger kan anbefales mærkerne Solar, XLV, Vela, Venture og Slant

Til MTB kan anbefales mærkerne Sweep, Influx og Volt

Til Race kan anbefales mærkerne Althea, lumen, Array, Sweep, Gage og Volt

Bell levere kun skater-hjelme i mærket Faction

Bell Gage er i 2014-2015 et af Bells absolutte topmodeller.
Bell Gage er i 2014-2015 et af Bells absolutte topmodeller.

Catlike.

Catlike er et spansk mærke som de seneste år er gået agressivt til værks, for at blive kendte. Bla ved at sponsorere enkelte prof cykelhold de seneste år. Den hjelm som bruges til race på landevejen er den der hedder whisper plus, og som er let genkendelig, ved de mange udluftnings-huller i fronten. Dette gør at hjelmen er behagelig i varmt vejr, men man kan diskuteres om den er pæn. Ud over den laver catlike også en hjelm til enkeltstart, den hedder Chrono Aero Plus. Men ved siden af det, er det mest hjelme til skater og BMX og MTB de levere. Catlike laver også briller, sko og sokker til cykelryttere.