MegaExo og MegaEvo kranksæt fra FSA til racer og MTB

MegaExo krankbokse er udviklet af FSA, til FSA’s egne kranksæt. FSA står for Full Speed Ahead og laver faktisk alle dele til både race, MTB og Cykelcross.

MegaExo er krankbokse beregnet til stel med gevind i kranken, og med en bredde på 68 mm til race og 68-73 mm på MTB. Men ønsker du et kranksæt fra FSA til MegaExo kranksæt, kan du få kranksæt med en aksel på enten 19 mm i diameter eller 24 mm i diameter. De 24 mm er næsten standard indenfor racer-kranksæt, da det er den størrelse som Shimano også bruger. Imens 19 mm aksel er et mål som kun bruges af FSA. Set fra en cykeleksperts side, så tror jeg ikke 19 mm aksel har den store fremtid, da det i dag, er den anden vej man går, når man snakker aksel diameter. Nemlig fra de 24 mm og op til de 30 mm aksler. En forskel der giver mere stivhed, og som er det cykelfolket efterspørger.

Bredden på stellet

Bredden på boksen er standard på racer modellerne, nemlig 68 mm. Dog er det anderledes til MTB. Her får du en krankboks hvor du har mulighed for at regulere klingernes placering, ved at bruge spacere imellem skålen og stellet (som vist på billedet herunder). Dette giver en bredde på 73 mm.

Her ser du hvordan du med de 3 spacere, selv kan bestemme i hvilken side de skal sidde. Efter hvordan du bedst ønsker kædelinien.

Gevindet på boksen

Gevindet på en MegaExo krankboks leveres kun til stel med BSA gevind i (1,37″x24 tpi). Det vil sige at de ikke er beregnet til stel med italiensk gevind (36 mmx24 tpi).

MegaEvo kranksæt

Selvfølgelig skal FSA også lave en krankboks der passer til andre mærker kranksæt, med 24 mm aksel. Disse krankbokse har de valgt at kalde MegaEvo, og passer til alle BB386EVO kranksæt. Men selvfølgelig stadig kun til cykelstel med BSA gevind og en bredde på 68 mm.