Hvad er clincher cykelhjul til racercykel og mountainbike?

Opdateret 21.02.2017

Clincher hjul er det man også kalder hjul til dæk og slange. Clincher hjul er det der altid har været mest brugt, når det gælder almindelige hjul til race og mountainbike. For mange år siden var clincher modellerne altid lavet af ren aluminium eller stål. Disse hjul var tunge, men de var også holdbare.

Sidenhen er hjul fabrikkerne blevet bedre til at lave hjul kun i carbon, også i clincher modellen. Hvilket bevirker at clincher modellerne, pludselig er blevet næsten lige så lette som tubular modellerne. Det vil sige at det ikke er helt nemt at lave super lette clincher hjul i full carbon. Et af de firmaer der er lykkes med at lave ekstrem lette clincher hjul er Black Inc. For dem handler det ikke kun om at lave flotte hjul udenpå, de har også forstået at producere et hjulsæt der også er “rene” indvendig. De har simpelthen forstået at lave clincher hjul i full carbon, hvor alle rester som skal bruges indvendig i fælgen for at lave de perfekte hjul, også bliver fjernet helt efter produktionen.

Denne udvikling gør at clincher modellerne er blevet mere og mere det fortrukne både til træning og cykelløb. For hvor det kan være en dyr affære, at punktere på en tubular model. Kræver clincher modellen bare en ny slange, eller du evt lapper den gamle.

Clincher hjul kan også bruges til Tubeless, hvis de er lavet til det. Tubeless betyder at du kører uden slange i dine hjul, men i stedet med en væske inde i dækket, der lukker de huller i dækket der vil opstå. I dag kører rigtig mange med tubeless på deres mountainbike. På race og hverdagscykler halter det stadig lidt efter.

Clincher model set fra siden.
Her en clincher model fra Black Inc, set fra siden.
På billedet set en Clincher cykelfælg, med 2 sider til at holde på dækket.
På billedet set en Clincher cykelfælg, med 2 sider til at holde på dækket.

Tryk på linket og læs vores indlæg om forskellen på Clincher og Tubular.

Tryk på linket her og se eksempler på cykelhjul racercykel…