Bagskifterens kapacitet

Ja hvad betyder det når producenten skriver at bagskifterens kapacitet er 33?

Bagskifterens kapacitet er hvor stor en forskel i antallet af tænder på gearingen, som bagskifteren kan klare. Jo længere arm bagskiften har, jo større kapacitet kan den klare. Som et lille eksempel:

Bagskifterens kapacitet på en racercykel

En racercykel med en gearing der hedder 53/39 foran og 12-27 på kassetten, omregnet til kapacitet, vil være:

53-39=14 og 12-27=15

Så lægger man de 2 tal sammen, det vil sige 14+15=29. Det vil sige at den gearing vi har regnet ud på her, har en samlet kapacitet på 29.

Bagskifterens kapacitet på en mountainbike

På mountainbike er der som regel monteret en bagskifter med en lang arm. Det skyldes selvfølgelig at mountainbikes har større udveksling mellem det højeste og laveste gear.

For eksempel kan en gearing på en mountainbike, godt lyde på 42-28 foran på klingerne. Bagpå kan gearingen så lyde på 11-36. Det giver en kapacitet på (42-28)+(36-11), hvilket giver 39 i gearing. Her skal kapaciteten på bagskifteren, så minimum være 39, for at bagskifteren kan klare alle gearene.

Når du så køber en bagskifter med en kort arm fra Shimano, som har en kapacitet på 33, vil den nemt kunne klare den omtalte gearing. Men skulle du ændre din gearing i forbindelse med en tur til Alperne, og sætte en 12-32 kassette bagpå. Så vil kapaciteten på din gearing pludselig ændre sig fra 29 til 34. Dette betyder at bagskiften ikke kan klare at du cykler i alle gear. I et sådan tilfælde vil du være tvunget til også at skifte bagskifteren, til en med en længere arm på.

Et eksempel på specifikationer på en bagskifter fra Shimano, hvor kapaciteten er på 43.
Et eksempel på specifikationer på en bagskifter fra Shimano, hvor bagskiftens kapacitet er på 43.

Læs evt også om Srams WiFli system, der er beregnet til dig der ønsker en sammenpak til turen sydpå.