Kassette aftrækker

En kassette er de tandhjul der sidder på baghjulet af en cykel med udvendigt gear. En kassette aftrækker, er det stykke værktøj, som du bruger til at afmontere kassetten fra baghjulet.

Når du skal afmontere kassetten på din racercykel, mountainbike eller citybike, er det vigtigt at du bruger det rigtige værktøj (i det her tilfælde en kassette aftrækker), og selvfølgelig at du bruger det rigtigt. Selve aftrækkeren er næsten universal, det vil sige at der findes en aftrækker der passer til kassetter fra Campagnolo, og så er der aftrækkeren der passer til resten. Ja også den her gang har italienerne valgt at deres skal være en smule anderledes, i forhold til de andre mærker. Men er det muligt at bruge en aftrækker til Campagnolo til et af de andre mærker og omvendt? Her er svaret – NEJ det kan du ikke.

En kassette aftrækker, i det her tilfælde til Shimano/Sram
En kassette aftrækker, i det her tilfælde til Shimano/Sram
En kædepisk, til at holde kassetten, når den skal afmonteres.
En kædepisk, til at holde kassetten, når den skal afmonteres.

Hvordan kan man så se forskel på om den er til Campagnolo, eller til en af de andre? Nogle firmaer har valgt at skrive S eller C på deres aftrækker. S er den universale til alle de andre mærker, imens den der står C på, er til campagnolo kassetter. Ellers er der kun at se på den seddel der medfølger produktet.

Hvordan bruger man så en kassette aftrækker, når man skal afmontere og montere en kassette?

Afmontering/montering

Når du afmontere er det vigtigt at du også bruger en kædepisk til at holde kassetten med. Lad være med at opfinde den dybe tallerken og prøve at holde kassetten med et andet værktøj (feks. en papegøjetang/vandpumpetang). Kædepisken sætter du på som vist på billedet, og så drejer du ellers modsatte vej med aftrækkeren. Den kan godt sidde godt fast, så det er vigtigt at du tager godt ved. Når du så har taget den yderste skive af, kan du uden problemer afmontere kassetten.

Som det kan ses her, montere du kædepisken, modsat aftrækkeren, så du nemt kan holde kassetten imens du skruer den yderste skive af.
Som det kan ses her, montere du kædepisken, modsat aftrækkeren, så du nemt kan holde kassetten imens du skruer den yderste skive af.

Til det skal dog bemærkes:

  • Kassetten er i flere dele. Nogle af klingerne og mellemstykkerne er en del for sig selv. Så husk at holde styr på dem.
  • Der kan være “hakker” i den body, som kassetten sidder på. Disse “hakker” kan gøre at kassetten ikke er nem at få af.
Kassette fra shimano, når den er skilt ad.
Kassette fra shimano, når den er skilt ad.

Når du så skal have den nye kassette på, eller bare montere den gamle kassette igen, er kædepisken ikke længere nødvendig. Nu skal du bare montere klinger og mellemskiver i rigtig rækkefølge. Når det er gjort spænder du den yderste skive, og helst med en moment nøgle. Der står som regel på skiven hvad moment den skal spændes med. Men kan du ikke læse hvad der står, vil vi anbefale at du spænder den med 40-45 Nm.