Bremsearm og bremsebøjle på en cykel

Bremsearmen er vigtig på en cykel med fodbremse. Bremsearmen gør at du kan fodbremse, uden at pedalerne slår retur når du bremser. Bremsebøjlen på cyklen er så den bøjle som holder bremsearmen fast til baggaflen. Så derfor er det vigtigt at bremsebøjlen er på cyklen, og holder bremsearmen på plads.

Når du skal have et baghjul af din cykel, og der er fodbremse på cyklen, vil du opleve at skulle afmontere bremse-bøjlen fra bremse-armen. Når du så montere hjulet igen, er det vigtigt at du får skruet bremsebøjle, og bremsearm sammen igen. Skulle du glemme det, vil du første gang du bremser, opleve at baghjulet blokere, og at du i værste tilfælde vil vælte. Samtidig vil du i de fleste tilfælde også opleve at vigtige komponenter inde i gearnavet, vil knække, og gøre gearet defekt. Sådan en reparation er en dyr fornøjelse, der hos en cykelhandler, nemt kan rende op i 500 kroner og derover.

Som skrevet ovenover, så har bremsearmen noget med fodbremsen at gøre. Så har du en cykel hvor der ikke er fodbremse på, vil du opleve at der ikke sidder en bremsearm og bremsebøjle på cyklen. Det vil derfor være en del nemmere at afmontere baghjulet i det tilfælde.

Et lille råd herinde fra. Skulle bremsebøjlen på din cykel begynde at se ud som om den til hver en tid kunne knække, er det en meget god idé at få den skiftet. Dette vil hos en cykelhandler kunne gøres for 100-150 kr. Er du selv i stand til at skifte den, kan du helt sikkert erhverve dig en hos den lokale cykelhandler for 20-30 kr. Så det skal helst ikke være prisen, der skal afgøre om du får skiftet bremsebøjlen i god nok tid.

Bremsearm bremsebøjle cykel
Eksempel på en bremsearm og bremsebøjle på en cykel. I dette tilfælde monteret sammen med en rullebremse.
Eksempel på bremsearm og bremsebøjle. Her på baghjul uden rullebremse.
Eksempel på bremsearm og bremsebøjle. Her på baghjul uden rullebremse.