Garmin 1000

Garmin lancerede for et godt stykke tid siden deres flagskib indenfor cykelcomputer, nemlig deres Garmin 1000. Denne model er et stort skridt fra deres seneste topmodeler Garmin 810 og 510. Garmin 1000 har en del funktioner som de seneste modeller ikke har. Du kan læse om nogle af funktionerne herunder.

Garmin 1000 cykelcomputer.
Garmin 1000 cykelcomputer.

Wifi

Wifi funktionen er helt fantastisk. Denne funktion gør at din Garmin kan opdatere sig selv, bare den er koblet til et trådløst netværk (sandsynligvis det du har derhjemme), uden du behøver at koble enheden til en computer.
På den måde kan du også overføre dine ture til Garmin connect. Hvor de sidste modeller skulle kobles til din smartphone via Bluetooth, for at overføre. Så kan du her gøre så din enhed automatisk overføre, når du kommer hjem fra en tur, og enheden kobler sig til hjemme-netværket.

Bluetooth/Livetrack

Bluetooth funktionen er en smule overflødig, når du har Wifi funktionen i stedet. Inden Wifi systemet kom frem på Garmin 1000 computeren, brugte de fleste Bluetooth funktionen til at overføre deres ture til Garminconnect, via deres smartphone. Men skal den gøres nyttig, så kan den bruges via dit livetrack på Garminconnect. Det vil sige at du kan lade konen/kæresten følge dig ude på din tur, og dermed se hvornår du er ved at være hjemme igen. Det kan du gøre ved at lvietrack dig via deres mailadresse. Men du kan selvfølgelig også lade dine venner følge dig via livetrack på facebook.

Vis mig hjem

Bruger du din enhed i udlandet, eller bare et sted hvor du ikke er stedkendt, så kan du bede din enhed om at vise dig hjem. Når du så bruger funktionen, bliver du spurgt om du vil

  • hurtigst vej hjem
  • samme vej hjem

Når du så har valgt den ønskede mulighed, viser den dig hjem på et kort og på så “idiot-sikret” måde så du ikke er i tvivl om hvilken vej du skal.

Segmenter

Garmin har introduceret det samme system som du kan få ved Strava.com. Nemlig et system hvor du kan konkurrere med dine kammerater på konstruerede ruter/distancer. Når du så har en Garmin 1000, kan du ude på turen følge med hvor segmenterne starter og slutter, og hvor langt du er foran/bagud bedste tid. Det nye er så at du kan forbinde din enhed til Strava segmenterne, og følge med hvordan det går dig på dem. Denne funktion er sandsynligvis kommet, efter at Garmin har fundet du af at flere og flere foretrækker Strava fremfor Garmins segmenter. Men det skal hertil siges at du skal være betalende kunde hos Strava for at kunne udnytte denne feature.

Planlæg tur.

Et af de helt nye, men meget fede funktioner på Garmin 1000, som de andre enheder ikke har. Er at du kan bede din enhed om at planlægge en tur for dig. Du vælger den distance du ønsker at cykle. Enheden kommer så med op til 3 ture, som den foreslår du kan tage. Det vil sandsynligvis ikke være ture der er lige præcis det antal km du ønsker at køre, men det vil ligge tæt på. Enheden oplyser dig også om hvor mange højdemeter hver tur har, så du kan vælge imellem om du vil have en flad eller bakket tur.

Planlæg resten af turen, imens du er på cyklen.

Funktionen at kunne planlægge en hjemtur via nogle via-punkter, kan være en god ting hvis du er kommet lige rigeligt langt væk, og bare gerne vil hjem, men stadig gerne kunne planlægge hvor du vil over. Denne funktion er dog afhængig af at du har puttet nogle extra GB i enheden via et SD-kort. Ellers har den ikke hukommelse nok til at planlægge en rute.

DI2

Med Garmin 1000 er det også muligt at tilslutte din DI2 gruppe, og dermed se på displayet hvilket gear du kører i. Lidt det samme som det gamle Flight Dech system fra Shimano.

ANT+

Lige som de andre produkter fra Garmin, er det muligt at koble udstyr til computeren som virker trådløst over ANT+ systemet. Det vil sige at du kan køre speedsensor, kadance sensor, watt måler, pulsmåler mm trådløst til din computer. Bare det bruger ANT+ systemet.

Speed og kadance sensor indstilling

Når du skal tilslutte din speed sensor og kadance sensor, er det vigtigt at du beder computeren om at lede efter den rigtige sensor, ellers finder den ikke det du ønsker. Det vil sige at når du er inde og indstille på computeren, hvad den skal lede efter, så vil der være mulighed for at lede efter

  • Speed/kadance sensor
  • Speed og kadance sensor

Det er vigtigt at du her vælger den rigtige. For bruger du det gamle system, hvor begge sensorer ligger i en klods på bagstagen, er det vigtigt at du vælger den øverste. Men har du det nye system, hvor speed sensoren er spændt rundt om navet og kadance sensoren bare er en lille klods på pedalarmen, så er det vigtigt at du vælger den sidste. Dette gælder også hvis du har købt en 810, som også kan fås med begge systemer.

Hvorfor Speed Sensor?

Ja man kan undre sig hvorfor det er nødvendigt med en speedsensor, når computeren er udstyret med GPS system. Men det er sådan at du kan komme steder hen hvor det er svært for computeren at finde GPS-signal (tunneller, tæt bevoksning mm), og her vil speed sensoren tage over. Det er sådan at du bare montere sensoren på bagnavet og så kalibrere den selv hjulstørrelsen, når du cykler med den første gang.

Garmin 1000 Speed Sensor monteret på bagnav.
Garmin 1000 Speed Sensor monteret på bagnav.

Kadance Sensor

Den nye model af kadance sensor, monteres bare på pedalarmen. Så er den lavet sådan at computeren selv finder ud af hvor mange gange pedalarmen drejer rundt.

Garmin 1000 kadance sensor monteret på pedalarm.
Garmin 1000 kadance sensor monteret på pedalarm.

Front-Mount

Grundet størrelsen på Garmin 1000, set i forhold til de andre modeller af Garmins cykelcomputere, har Garmin været tvunget til at lave lidt om på deres front-Mount, så den kunne have plads til computeren for frempinden.

Garmin 1000 front-Mount monteret på styret.
Garmin 1000 front-Mount monteret på styret.

Virtual Partner

Virtuel partner gør at du kan køre en tur en gang. For næste gang du køre samme tur, så kan du køre efter din gamle tid. Så kan du hele tiden følge med i om du er foran eller efter, set i forhold til den gamle tid.

Kompas

Den er selvfølgelig også monteret med et kompas….. ja og hvorfor ikke!

Cyklings dynamik

Cyklings dynamik er den nye mulighed for at kunne følge med om du træder lige godt med begge ben, både med Watt og når det handler om indstilling af dine klamper på skoene. Systemet fungere sammen med Garmins Watt system Vector.

Vi har på Dansk Cykel Forum været så heldige at kunne prøvekøre deres Garmin 1000, dog uden at kunne teste hvor godt at deres vector pedaler arbejder sammen med computeren. Vi har været super tilfredse med deres top computer, og kan klart anbefale jer at koble jer på.