Samleled til cykelkæder

Når du skiller og samler en kæde, foregik det i gamle dage ved hjælp af en samlesplit. Men splitten gjorde tit at kæden knækkede under brug, da splitten enten var trykket for meget igennem kæden eller for lidt, når kæden skulle samles igen. Derfor opfandt Sram og Shimano i begyndelsen af det nye årtusind samleled til cykelkæder, som gjorde det væsentlig nemmere at samle og skille en kæde af. Shimano havde dog ikke den store succes med deres model af samleled, så i dag er de gået tilbage til splitten på deres 9,10 og 11 speed kæder. Så montere du en Shimano kæde på din cykel, så kan du nemt bruge Srams samleled til cykelkæden.

På 8 og 9 speed samleled, står det tydligt på ledet, hvor mange gear kædeledet er til.
På 8 og 9 speed samleled til cykelkæder, står det tydligt på ledet, hvor mange gear kædeledet er til. på 10 og 11 speed samleled, er det skrevet med lidt mindre tal og bogstaver.
Forskellige samle led til 8, 9, 10 og 11 speed kæder.
Forskellige samleled til cykelkæder til 8, 9, 10 og 11 speed kæder.

Det er selvfølgelig ikke ligemeget hvilket samle led du bruger til din kæde, da samleledene er lavet efter hvor mange gear der er på cyklen. Så har du f.eks. 8 gear udvendige gear på din cykel og dermed en 8-speed kæde på cyklen, er det vigtigt at du bruger en 8-speed samleled. Når det gælder samleled fra Sram, så står der på samleledet hvilket antal gear det er beregnet til, og samtidig har de også forskellige farver.

  • 8-speed (sølv)
  • 9-speed (guld)
  • 10-speed (sort)
  • 11-speed (sølv)

Sram anbefaler at du bruger et nyt samleled hver gang du skiller en kæde ad, men vi har på Dansk Cykel Forum flere gange genbrugt et samleled, og det har holdt hver gang. Men skulle du have muligheden for at bruge et nyt samleled, så er det nok at foretrække.

Når du skiller et samleled af, er det vigtigt at du bruger det rigtige værktøj. Her er opfundet en form for saks, som du sætter ind i kæden på hver side af samle-ledet, og så “klipper” du nærmest ledet op.

Det er nemmest at skille samle-ledet med det rette værktøj. Her er opfundet en tang der nærmest "klipper" ledet fra hinanden.
Det er nemmest at skille samle-ledet med det rette værktøj. Her er opfundet en tang der nærmest “klipper” ledet fra hinanden.

Når du samler en kæde med et samleled, er den nemmeste måde at gøre et på, simpelt ved at du samler kæden med ledet nede i bunden (som vist på billedet). Da samleledet som regel ikke samler sig helt (især hvis det er et helt nyt samleled), så kan du med meget nænsom hånd, køre samleledet op i toppen. Så holder du fast på baghjulet med din venstre hånd og slår på pedalen med højre hånd, så kæden strammer sig oppe i toppen. Dermed vil samleledet samle sig helt.

Sørg for at have samle-ledet oppe i toppen, når du skal "slå" dem sammen.
Sørg for at have samleledet oppe i toppen, når du skal “slå” dem sammen.