Kongeetapen 2018 – motionscykelløb – bunden er nået

DCU – Danmarks egen cykelunion – viser bundniveauet for et arrangement på årets Kongeetape 2018

Årets kongeetape fra Viborg til Vejle – en del af Danmark Rundt cykelløbet – satte nye standarder for motionscykelløb.
Inden start er et deltagergebyr på 450 kr. med til at hæve forventningerne. Det er i den dyre ende for et motionscykelløb i Danmark, så her må vi virkelige få ”toppen af poppen”. Man føler sig ekstra sikker herpå, når årets løb er det 10. i rækken. Her er virkelig nogle erfaringer at bygge på. At det så bliver arrangeret af Danmarks egen cykelunion DCU – ja, så kan det jo ikke gå galt.
Desværre var oplevelsen en helt anden for deltagerne.
Vi oplevelse selv Kongeetapen med start kl. 9:30 (30 km/t).

Depoterne

Først og fremmest er der tale om et løb på 165 km. med 1.450 højdemeter. Så i sig selv et løb som giver en hvis forbrænding og dermed behov for gode depoter. At det så var omkring 30 grader varmt betød, at forbruget af specielt væske var højt.
Fakta om depoterne:

* Ved starten var der ingen forplejning. Ingen ”goodieback” med et par gel eller sportsvand. Kun adgang til vand på et offentligt toilet.
* Efter ca. 75 km. var et depot med kvarte bananer og vand. Desværre vand i lukkede ½-liters flasker, så det tog ekstra tid at åbne og tømme. Desuden et fråds med flasker – der blev åbnet mange!
* Efter ca. 100 km. var et depot med kvarte bananer og vand. Dette depot løb tør for vand ret tidligt!!!
* Ved mål fik man lidt mad med en madbillet (som man skulle gemme i lommerne – hvorfor ikke bare bruge nummeret?)
Mon arrangøren troede, at deltagerne var aber? Vand og bananer? Vi havde brug for noget at spise! Man kører trods alt fra kl. 9 og hen på eftermiddagen. Ingen kan leve af 2-3 bananer. Desuden skal der også væske – og gerne noget sukkervand til. Når det er så varmt, så pumper blodet op til 25% ud til huden og væk fra vitale dele, og vand er ikke nok.
Man kan altid sige, at folk så selv må have med ”hjemmefra”. Men det stod der ikke noget om ved tilmelding. Desuden kan man godt tænke, at 450 kr. må indeholde et rimeligt forplejningsniveau.
Nogle motionscykelløb er blevet til pengemaskiner. Men her var bunden virkelig nået!

Elendig skiltning

Skiltningen undervejs er den samme som til et professionelt løb. Det virker måske når motorcykler og biler har adgang til rutekort og GPS-ruter. Men på en racer er det virkelig besværligt, når man flere gange skal finde mobilen frem og tjekke ruten. Vi var med i forskellige grupper undervejs og vi oplevede usikkerhed med ruten flere gange.
Ikke godt nok.

Dårlig igangsætning

Igangsætningen på dagen var også kritisabel. Ingen speak. Ingen info. På et tidspunkt kom en mand hen til startområdet. Spurgte om vi var klar. Og sagde ”kør”.
Ingen info om rute, skiltning, depoter, regler, motorcyklernes funktion osv. Ingen info om, at nu starter kl. 9:30 gruppen. Senere starter kl. 10:00 osv.
Det betød bl.a. at mange fra 10:00 og 10:15 starterne kørte med kl. 9:30. Vi skulle have kørt ca. 30 i snit. Efter to timer var gennemsnittet på 37 km./t! Ja, man kunne blot slippe. Men det er jo ikke meningen med opdelt start.

Konklusion

Hvis nogle løb bliver beskyldt for at være pengemaskiner, så viser DCU virkelig vejen med Kongeetapen. Det er dybt kritisabelt og meget pinligt for cykelunionen.
Vores anbefaling er – bliv væk! Hvis vi støtter løb som Kongeetapen, så ”belønner” vi dyre løb med ekstremt lavt serviceniveau. Det må ikke blive standarden for løb i DK!

Gratis i 2019

DCU har siden arrangementet erkendt brøleren og givet en gratis start i 2019 til alle deltagerne i 2018. Måske et lille plaster på såret! Men vi spildte en dag på cyklen den 2. august 2018. Vi måtte ringe til familie i Vejle for at få sukkervand og endte med et udgå med hovedpine…
Om vi tager imod løbet i 2019 må vi se. Uanset føler vi ikke, at vi får 2 løb til 450 kr.
Hvis DCU fejler igen i 2019, så må løbet dø. Det må være konklusionen.